infographic-houten-verpakkingen-2021-png

Recyclingresultaten 2021 bekend, hout ruim boven de doelstelling

Ieder najaar publiceert het Afvalfonds Verpakkingen een nieuw publieksverslag met de recyclingcijfers van het jaar voorafgaande jaar. In het publieksverslag wordt ingegaan op de recycling van verschillende verpakkingsmaterialen. Ook dit jaar is er voor de keten van houten verpakkingen een hoog recyclingpercentage gerealiseerd. In 2021 is 66% van de op de markt gebrachte houten verpakkingen gerecycled, ruim boven de wettelijke doelstellen van Nederland (30%, in 2021) en de EU (25%, in 2025).

Recyclingdoelstellingen

Ieder jaar gelden recyclingdoelstellingen per materiaalsoort. Deze doelstellingen worden steeds hoger. Stichting Kringloop Hout is in samenwerking met het Afvalfonds Verpakkingen namens producenten, importeurs en ketenpartners hard aan de slag om deze doelstellingen op zo efficiënt en effectief mogelijke wijze te behalen. Jaarlijks presenteert het Afvalfonds de recycleresultaten van het voorgaande jaar, dit doen zij via de publicatie 'Nederland circulair, elke verpakking telt!'
Meer de diepte in? Dan kunt u de ‘Toelichting op het verslagleggingsformulier’ bekijken. Deze technische rapportage is gericht aan de overheid en geeft u meer gedetailleerde informatie.

2021

Plastic, glas, hout of een ander materiaal. Alle verschillende materiaalsoorten hebben eigen recycledoelstellingen en resultaten. In 2021 is 80% van alle op de markt gebrachte verpakkingen gerecycled. Dat is ruim boven de Nederlandse doelstelling van 70%. Ook laten we hiermee de EU-doelstelling van 65% (in 2025) ver achter ons. Producenten en importeurs (georganiseerd via Afvalfonds Verpakkingen) nemen dus verantwoordelijkheid. Nederland is zelfs een van de koplopers als het gaat om recycling van verpakkingen; toch hebben we nog een weg te gaan naar een circulaire economie. Samen gaan we voor het beste resultaat.

Houtrecycling

Hout is niet alleen goed te recyclen, maar kent ook vele vormen van recycling. Houten verpakkingen zijn sterk en ook prima te repareren. Hierdoor gaan bijvoorbeeld pallets wel 7 tot 14 jaar mee! Als reparatie en hergebruik niet meer mogelijk zijn, worden houten verpakkingen versnippert en bijvoorbeeld verwerkt tot houtsnippers voor in de tuin, of tot nieuwe producten zoals spaanplaten.

Bekijk de Infographic 2021