Waarom kiezen voor houten verpakkingen?

Er zijn diverse redenen om voor hout als verpakkingsmateriaal te kiezen. Hout biedt de gebruiker sterke eigenschappen met een duurzame werking:

  • Uitstekende bescherming van producten voor veilig transport en opslag, inclusief zware, kwetsbare en kostbare producten.
  • Custom made. Houten pallets en verpakkingen bieden milieu-effectieve logistieke oplossingen en kunnen in alle soorten en maten worden gemaakt.
  • CO₂-reductie. Een van de bijzondere en positieve eigenschappen van hout is dat hout CO₂ opslaat. Zolang het hout daarna wordt toegepast in producten als houten verpakkingen, blijft de CO₂ opgeslagen. Dit maakt hout tot een uniek verpakkingsmateriaal en fundamenteel verschillend van andere materiaalstromen. Vergroten van het houtgebruik is dus een eenvoudige manier om de uitstoot van CO₂ te beperken. Door het verlengen van de levenscyclus kan CO₂ bovendien langer worden vastgehouden.
  • Duurzaam en verantwoord. Hout is een eeuwig hernieuwbare grondstof, mits duurzaam beheerd. Hout is mooi en voegt waarde toe. Het wordt steeds meer gezien als een ideale circulaire grondstof: van nature duurzaam, heeft een gunstig profiel en een neutrale CO₂ footprint, is goed herbruikbaar en recyclebaar.
  • Hygiënisch. Hout heeft een sterke antibacteriële werking en biedt een goede hygiënische bescherming. Bacteriën dringen bij houten verpakkingen niet door de oppervlakte heen en hogedrukreiniging met koud water is een effectieve manier van reiniging.
  • Hergebruik. Meermalig gebruik van houten verpakkingen is vanzelfsprekend. De houten verpakking leent zich bovendien bij uitstek voor reparatie, waarna deze opnieuw op de markt kan worden ingezet.
  • Sterk en flexibel. Hout is een ontzettend sterk materiaal met een relatief laag gewicht, dat bovendien het voordeel heeft van nature mee te geven. Daardoor breken verpakkingen van hout minder snel en gaan lang mee. Hout behoeft geen toegevoegde elementen, het is van zichzelf al krachtig genoeg.
  • Isolerend. Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Dit kan van belang zijn bij exportverpakkingen en kisten bijvoorbeeld voor lucht- en zeetransport.